Scoutinggroep St. Jeroen Bambi - Hengelo

Speltakken - Stam

Laat ik mij even voorstellen.

Ik ben Miriam van den Berg en ik ben één van de leden van de Scoutinggroep St. Jeroen Bambi. Ik ben een "Stam-lid".

Ontstaan
"De Stam" is in het najaar van 2003 opgericht door een aantal  vrijwilligers van de Scoutinggroep die het jammer vonden dat wanneer een lid de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt, diegene geacht is om leiding te worden of de groep moet verlaten. Nu hebben deze mensen een 3e keus aangereikt gekregen. Ook kunnen mensen die (nog) niet lid zijn van de Scouting op een niet verplichtende manier bekend worden gemaakt met het reilen en zeilen van een scoutingvereniging. De Stam lijkt in veel opzichten op Scouts-Plus, echter de leeftijdsgrens ligt bij de Stam iets lager.

Wie
De Stam is een groep van ongeveer 25 enthousiaste leden, heren en dames vanaf 21 jaar, die het leuk vinden om te worden betrokken bij de vereniging. Er is geen leiding, de groep wordt gestuurd door de leden zelf.

Wanneer
De Stam komt eens per 2 weken bijeen op de donderdagavond. Het begint officieel om 20.00 uur gezellig met een kop koffie op de blokhut. In sommige gevallen zal het ergens anders zijn met activiteiten die niet op de blokhut gehouden worden .

Wat doet de stam
De Stam bepaald in de eerste plaats zelf zijn eigen programma's. Vaak doen wij ook activiteiten buiten de blokhut. Ook kan de groep worden aangesproken door andere speltakken om te helpen met hun eigen programma. Ook zal de Stam worden ingezet bij acties van de St. Jeroen Bambi zoals bijvoorbeeld de Sinterklaasactie of palmpasenactie.

Programma's
In sommige gevallen zullen wij voor onze activiteiten uitwijken naar een andere dag dan de donderdagavond. In veel gevallen zal dat dan op zondag zijn. Activiteiten die de Stam tot nu toe bijvoorbeeld heeft ondernomen: bijwonen van de toneelvoorstelling van Stork 'n Nus, bioscoopbezoek, indoor paintball, avond/nacht georganiseerd voor de hele blokhut (met uitzondering van de allerjongsten) met als thema "Fright-night", bezoek attractiepark Ponypark Slagharen, meegeholpen als verkeersregelaar bij een marathonloop in Haaksbergen, meegeholpen met het organiseren van het jaarlijkse groepsweekend en wandklimmen.

Kamp
Ook wordt er jaarlijks een weekendkamp georganiseerd. Ieder jaar beslist het vorig organiserend team, wie het volgend organiserend team is. Wij zijn al een keer een weekend naar Friesland geweest en naar Arnhem en ook Zeeland hebben we al een keer onveilig gemaakt.

Waarom is de Stam nou zo leuk

"Het leuke vind ik aan deze groep dat er niets verplicht is en (bijna) alles mag en kan."

Elk lid is even belangrijk en ieders mening telt. Je hoeft geen verstand te hebben van Scouting of veel ervaring om het er naar je zin te hebben. Iedereen mag op zich nemen wat hij/ zij aankan of wil. Ook is het niet verplicht om op de draaiavond te komen, toch is de opkomst iedere keer verbazingwekkend hoog. De programma's lopen over van uiteenlopende activiteiten die niets met elkaar te maken lijken te hebben. Voor ieder wat wils dus!